Kullanıcı adı:
Şifre:

Hatırlasın mı?
Sadece Anasayfa üzerinden hızlı giriş yapılabilir.
Üye Olmak İstiyorum SSS Giriş Yap 

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 697 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 47  Sonraki Facebook'ta Paylaş

10 Mar 2010, 10:14

Re: SOSYAL GÜVENLİK SORU - CEVAP
Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Türkiye'de vergilendirilen ücret yurtdışından Türkiye'ye gönderilebilir

Soru: Eşim Türkiye’de yabancı bir şirkette çalışıyordu. Şirketin yurtdışındaki bir projesinde iş teklif edildi. Türkiye’deki çalışmaları karşılığında tüm hakları ödendikten sonra, aynı şirketin yurt dışındaki ofisinde çalışmaya başladı. Yurtdışında aldığı ücretin Gelir Vergisi’ni, çalıştığı şirket, Türkiye’de ödüyor. Eşimin ücretinin tasarruf ettiği kısmını, Türkiye’deki hesabına gönderiyor. Eşimin Türkiye’ye gönderdiği ücret için bir sorumluluğu var mı? SAİT

Cevap: Eşinizin yurtdışındaki çalışması karşılığı yabancı şirket tarafından Türkiye’de vergilendirilen ücretinin, tasarruf ettiği kısmını Türkiye’deki banka hesabına göndermesinde, vergisel açıdan bir sorumluluk bulunmuyor.

Askerliğinizi borçlanıp engelli hakkıyla 2012’de emekli olursunuz

Soru: 5 Haziran 1976 doğumluyum. 1 Mart 1995’te SSK’lı oldum. 1996’da askere gittim. 15 ay askerlik yaptım. Askerden geldikten sonra 2 yıl Bağ-Kur’a prim yatırdım ve engelli raporu aldım. 2004’te yüzde 40 engelli raporu ile işe girdim. SSK’ya 2172 gün, Bağ-Kur’a 720 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum? Mahmut SAK

Cevap: 6 Ağustos 2003 itibarıyla sizin gibi 6 yıldan fazla, 9 yıldan az süredir sigortalı olan 3’üncü derece engelliler 17 yıl sigorta ve 3920 gün prim şartlarına tabi bulunuyor. 1028 gün daha prim ödeyerek, 2892 gün olan prim ödemenizi 3920 güne tamamlayacağınız Nisan 2013’te emekli olabilirsiniz. 15 ay askerlik sürenizi borçlanıp, 518 gün daha prim ödeyerek, priminizi 3920 güne tamamlamanız şartıyla, 17 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2012’de emekli olabilirsiniz.

5450 gün prim ve 51 yaş gerekiyor

Soru: 25 Aralık 1967 doğumluyum. 1 Mart 1989’da SSK’lı oldum. 2192 gün prim ödedim. Emekli olabilmem için gereken şartlar nelerdir? Mahir BUDAK

Cevap: 25 yıl sigorta süresi, 5450 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 3258 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (20 Mart 2010’dan itibaren, ara vermeden prim ödediğinizi varsayarsak, 1 Nisan 2019’da).

Emekli belediye başkanları 15 yıl prim ve 61 yaşa tabi

Soru: Bir çatışma sırasında yaralandım. Tedaviler sonrası ‘askerliğe elverişli değildir’ raporu verildi. 1983’te vazife malulü olarak beni emekli ettiler. Daha sonra Emekli Sandığı dosyamı tekrar inceleyerek 1 Şubat 2001’de nakdi tazminat ve aylık bağlanması kanununa tabi tuttular. O tarihten bu yana 2330 sayılı yasa hükümlerine göre Emekli Sandığı’ndan vazife malullüğü aylığı almaktayım. Emekli olduktan sonra yaşadığım kasabada, 1985-1989 ile 1994-1999 yıllarında iki dönem belediye başkanlığına seçildim. Başkanlık bittikten sonra devlete hiç bir şekilde makam ve görev tazminatı için müracaatta bulunmadım. Daha doğrusu böyle bir haktan haberim yoktu. Bu haktan yararlanmak için dilekçe gönderdim. Cevabi yazıda “Dosyanız tetkik edilmiştir. Askerlik görevinizi yaparken sakatlanmanız nedeniyle tarafınıza özel bir kanunla (2330 sayılı kanun) er vazife malullüğü aylığı bağlandığı anlaşıldığından tarafınıza makam ve görev tazminatı verilmesine imkan bulunmamaktadır” denilmektedir. Bu durumda ne yapmam gerekir? A.

Cevap: Makam ve görev tazminatı alabilmeniz için, en az 15 yıl prim ödemeniz ve 61 yaş şartlarını yerine getirmiş olmanız gerekiyor. Şayet, SSK veya Bağ-Kur prim ödemeleriniz de dahil 15 yıl prim ödemeniz varsa (yoksa ödemenizi 15 yıla tamamlamanız koşuluyla) ve 61 yaşınızı da dolduruyorsanız (doldurmuyorsanız 61 yaşınızı doldurduğunuzda) makam ve görev tazminatı alabilirsiniz. 5510 sayılı yasanın geçici 4/11’inci maddesindeki maluller, primli sistemden malul aylığı alanlardır. Siz primsiz sistemden (2330 sayılı yasa kapsamında) malul aylığı aldığınızdan, bu madde hükmünden yararlanamazsınız.

1865 lira vergi iadesi alırsınız

Soru: Dairemi Şubat 2009’da aylık 4000 liraya kiraya verdim. Kiracı her ay kiradan stopaj vergi olarak 800 lira keserek 8800 lirayı vergi dairesine yatırdı. Her ay 3200 lirayı da bana verdi (35 bin 200 lira). Kira beyan etmem gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne kadar vergi öderim? Duran BEKÇİOĞLU

Cevap: 2009 yılı içinde elde edilen ve tutarı 22 bin lirayı aşan işyeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor. Kira geliriniz beyan haddini aştığından, kira gelirinizi beyan etmek zorundasınız. Ancak beyan, vergi ödeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Aksine vergi iadesi alacaksınız. Şöyle ki, 2009’da elde ettiğiniz 44 bin lira işyeri kirasını beyan ederken götürü gider usulünü seçmeniz halinde, kira gelirinizden 11 bin lira gider düşülür. Kalan safi kira tutarı olan 33 bin lira üstünden 6935 lira Gelir Vergisi hesaplanacak. Yıl içinde kiracınızın kiradan keserek sizin adınıza vergi dairesine yatırdığı 8800 lirayı, hesaplanan 6935 lira Gelir Vergisi’nden düşmeniz halinde, ödeyeceğiniz vergi çıkmaz. Yıl içinde 1865 lira fazla vergi ödediğiniz ortaya çıkar. Talep etmeniz halinde fazla ödediğiniz 1865 lirayı geri alırsınız.

Kıdem tazminatı 10 yıldan sonra zamanaşımına uğrar

Soru: 1972’de işe başladım. 1980’de askere gittim. 1984’te aynı işyerine dönüş yaptım. 1996’da işten kendi isteğimle çıktım. Hiç bir tazminat almadım. Bir hak talep edebilir miyim? Ziya Aydın

Cevap: Genel kural, kendi isteğiyle işten ayrılanın kıdem tazminatı alamamasıdır. Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi 10 yıldır. İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 10 yıldan fazla süre geçtiğinden hakkınız olsa dahi hakkınız zamanaşımına uğradığından, bugün için kıdem tazminatı almanız mümkün değil.

Prim ödemeniz yeterli, Ocak 2011’de emeklisiniz

Soru: 20 Ocak 1963 doğumluyum. Askerliğimi 1984’te yaptım. 1 Ocak 1986’da Bağ-Kur’lu oldum. Askerliğimi borçlanmadım. Askerliğimi borçlanırsam, ne kadarını ödemem lazım? Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi borçlandığımda beklemedeyken sağlık karnesinden yararlanabilir miyim? Kadir AKKUL

Cevap: Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde başlangıç tarihiniz askerlik süreniz (20 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve 25 yıl prim ile 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 20 Ocak 2011’de emekli olabilirsiniz.

Posta/Ekrem Sarısu
(10.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

10 Mar 2010, 10:18

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

S.P. / KÜTAHYA
2007’den beri tutukluyum, tahliyeme 3 yıl var. 1954 doğumluyum, 1974 Sigorta girişliyim, 1977-1988 yılları arasında memurluk yaptım, 2006’da tekrar SSK’ya geçtim. Hal böyle iken SSK’dan YAŞTAN emekli olmak istedim. SGK, “1260 gün” diye bir şartı ileri sürdü. Bu nedir? YAŞTAN ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?

İÇERİDE SSK’YA NASIL PRİM YATIRACAKSINIZ!

CEVAP: Sayın okuyucumuz, öncelikle geçmiş olsun, tez özgürlüğünüze kavuşmanızı dilerim...
Verdiğiniz bilgilere göre, SSK ve Emekli Sandığı’nda toplam 4416 gününüz var. Girişiniz eski olduğu için şanslısınız ve Kademeli Yaşa takılmıyorsunuz. Buna göre 15 yıl, 55 yaş ve 3600 günle SSK’dan YAŞTAN emekli olabilirsiniz.
Ancak 2829 sayılı Kanun’un 8. Maddesine göre Sigorta’dan emekli olabilmeniz için, E. Sandığı’ndan sonra Sigorta’ya 3.5 yıl = 1260 gün prim ödemeniz gerekiyor. Sizin ise ödenmiş sadece 217 gününüz var. SSK’dan emekli olabilmeniz için 1043 gün daha Sigorta’ya bilfiil prim ödemeniz lazım. Bunu da ancak tahliye olunca gerçekleştirebilirsiniz.
Diğer yandan, 5510 sayılı Kanun’un Geçici 9. Maddesi’nin Ek Fıkrasına göre 61 yaş ve 5400 günle E. Sandığı’ndan YAŞTAN emekli olursunuz. 4416 gününüz var. 984 gün daha prim ödeyeceksiniz. 20 ay = 600 gün askerliğinizi borçlanıp, kalan 384 günü de Sigorta’ya ödeyebilirsiniz. Veya Bağ-Kur’a İsteğe Bağlı yatırabilirsiniz. Hatta şimdiden bir yakınınıza VEKALET verirseniz, sizin adınıza İsteğe Bağlı’nızı yatırabilirler ve aileniz de sağlık hizmetinden faydalanabilir. Bir aylık askerlik borçlanması veya İsteğe Bağlı Bağ-Kur primi 233,28 TL ediyor.

MEMUR EMEKLİSİ OLARAK TAHLİYE OLABİLİRSİNİZ?

Toparlarsak; SSK’da emeklilik ile Emekli Sandığı’nda emeklilik arasında belki sadece 2 ay fark ediyor ama prim ödeme kolaylığını unutmayın. SSK’dan 1260 günü tamamlamanız yani bir iş yerinde sigortalı çalışarak çalışmanız (İsteğe Bağlı veya askerlik borçlanması geçerli olmuyor) gerekirken, Emekli Sandığı’nda cezaevindeyken bile İsteğe Bağlı prim yatırma imkanınız var. Yine bu İsteğe Bağlı Bağ-Kur 3.5 yılı geçmeyeceği için, Emekli Sandığı’ndan emekli olma statünüz devam edecek. Ayrıca memur emeklisi olmak her bakımdan SSK’dan daha avantajlıdır!

Türkiye/Lütfi Köksal
(10.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

13 Mar 2010, 10:26

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Zorla Bağ-Kur’lu yaptılar ama şartlarını bilmiyoruz

> P.Ö. / İSTANBUL

1964 doğumlu, 1995 SSK girişliyim, 3 ay sonra İsteğe Bağlı SSK’ya geçtim. Ancak 2008’de isteğimiz dışında İsteğe Bağlı Bağ-Kur’a aktarıldığımız için nasıl emekli olacağımı bilmiyorum. Bana en kısa emeklilik yolunu gösterir misiniz?

CEVAP: Pakize Hanım, SSK ve Bağ-Kur’da toplam 4050 gününüz var. Buna göre 20 yıl, 52 yaş ve 5825 günle SSK’dan NORMAL emekli olabilirsiniz. 5 yıl daha prim ödeyeceksiniz. Veya hiç prim ödemeseniz bile 58 yaşınızın dolduğu 03.03.2022 tarihinde SSK’dan YAŞTAN emekli olursunuz.
Diğer yandan 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur’lu sayılıyorsunuz. İsteğe Bağlı Bağ-Kur’a en fazla 28.02.2012 tarihine kadar prim ödeyebilirsiniz. Daha fazla prim öderseniz Bağ-Kur’un şartlarına göre 7200 günle NORMAL veya 56 yaş ve 5400 günle YAŞTAN emekli olmak zorunda kalabilirsiniz.
Toparlarsak; SSK’dan prim ödeme şansınız var ise, en uygunu 5 yıl daha prim ödeyip SSK’dan NORMAL emekli olmak. 28.02.2012 tarihine kadar İsteğe Bağlı Bağ-Kur’a devam edip kalan primlerinizi mutlaka SSK’lı olarak (bir iş yerinde çalışarak) tamamlamalısınız! Kısacası son 7 yılınızın yarısından 1 gün fazlasını, yani 3.5 yıl=1260 günden fazlasını hangi kuruma yatırırsanız o kurumun şartlarına göre emekli olabilirsiniz. İsteğe Bağlı prim ödeyen tüm vatandaşlarımız buna göre hareket etmeliler. Aksi takdirde Bağ-Kur çok can yakacak! Hele erkeklerde ancak 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olunuyor...

Lütfi köksal / Türkiye

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

15 Mar 2010, 10:42

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı alan kız çocuğuna anne ve babasından yetim aylığı bağlamaz

Soru: Emekli Sandığı’na tabi bir emekliyim. Annem Bağ-Kur, babam SSK emeklisiydi. İkisi de şu anda hayatta değil. SSK emeklisi bir kadın babasından yetim aylığı alabiliyorken, Emekli Sandığı emeklisi olana böyle bir hak tanınmıyor. Tüm sosyal güvenlik kurumlarının aynı çatı altında birleştirilmiş olması nedeniyle benim de aynı haklara sahip olmam gerekmiyor mu?

Cevap: Eleştirilerinizde çok haklısınız. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olan veya bu kurumlara tabi olarak çalışan, bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına anne ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlarken, SSK ve Bağ-Kur aynı durumda olan kız çocuklarına yetim aylığı bağlamıyor. Siz SSK veya Bağ-Kur, anne veya babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, Emekli Sandığı size de yetim aylığı bağlayacaktı. Bu durum, yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor. Ancak, bu eşit ve adil bir uygulama değil. Her ne kadar sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmışsa da maalesef uygulamalar tek çatı altında toplanamadı.

Kıdem tazminatı için işverene başvurmanız gerekiyor

Soru: 1 Mayıs 1976 doğumluyum. 1 Ocak 1995’te SSK’lı oldum. 15 yılımı doldurdum. Kendi isteğimle işten ayrılacak olursam, kıdem tazminatını alabilir miyim?

Cevap: Emekli olmak için aranan sigorta süresi ve prim şartlarını yerine getirip, sadece yaş şartını yerine getiremeyenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigorta süresi ve 3600 gün prim şartını yerine getirdiğinizden, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Ekrem Sarısu / Posta

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

15 Mar 2010, 10:43

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Askerlik borçlanması için ne zaman başvurmalıyım?

21.10.1965 doğumluyum. İlk kez 03.10.1988 tarihinde Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışmaya başladım. 25.05.1994 tarihinde bu görevimden ayrılıp SSK'ya tabi olarak çalışmaya başladım. Halen SSK'lı olarak çalışmaya devam ediyorum. Prim ödeme gün sayısını fazlasıyla karşılamış durumdayım. Emekli olmak için yaş şartının gerçekleşmesini beklemek zorundayım. Askerliğimi ilk kez çalışmaya başlamadan önce 1997/08-1998-03 döneminde 8 aylık er olarak yaptım. Acaba şimdi veya daha sonra askerlik borçlanması için başvurup ilk işe giriş tarihimi öne çekerek emeklilik yaşımı düşürmem mümkün mü? Bunun için herhangi bir başvuru zamanı var mıdır? Ve emeklilik yaşının düşmesi için bu sürenin ne kadarını borçlanmak lazım? Tamamı mı yoksa daha az bir kısmı yeter mi? T.A
.

Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınız için, askerlik borçlanması yapmanız halinde, sigorta başlangıcınız borçlandığınız süre kadar geri gelir. Askerlik borçlanması için herhangi bir başvuru zamanı yok, istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Borçlanma primleri, borçlanma tarihinde geçerli olan prime esas kazanç sınırları dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu da borçlanma tarihinde geçerli olan asgari ücrete göre belirleniyor.
Askerlik süresinin tamamının veya bir kısmının borçlanılması mümkün. Mevcut sigorta başlangıç tarihinize göre emeklilik yaşınız 51. Askerlik sürenizin 4,5 aylık kısmını borçlanmanız halinde emeklilik yaşınız 50 yaşa iner. Dolayısıyla 4,5 ay askerlik borçlanması yapmanız yeterli.

Metin Taş-Sezgin Özcan
akşam

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

16 Mar 2010, 10:06

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem de SSK’lı olunmaz!..

Muhammed Fidan / MANİSA
1969 doğumluyum, 2001 Bağ-Kur ve 2005 yılı Sigorta girişliyim. Askerliğimi borçlanırsam acaba girişim 1999 yılına çekilir mi ve kaç yaşımda emekli olabilirim?

CEVAP: Sayın Fidan, Bağ-Kur ve Sigorta’da toplam 6 yıl hizmetiniz var. 19 yıl daha prim öderseniz, 60 yaş ve 9000 günle Bağ-Kur’dan NORMAL emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması, Bağ-Kur’da erken emekli olmanıza etki etmez.
03.02.2010 tarihinde tekrar Bağ-Kur girişiniz var. Ancak 27.01.2005’teki SSK kaydınız da duruyor. Hangisine devam edeceğinize karar verip, birini iptal ettirmeniz lazım. Aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem SSK’lı olunmaz.
Diğer yandan, 2001’deki Bağ-Kur girişiniz Sigorta için de başlangıç sayılır. 18 ay askerliğinizi borçlanırsanız girişiniz 01.07.1999’a çekilir ve 25 yıl, 58 yaş ve 5975 günle SSK’dan emekli olursunuz.

Türkiye/Lütfi Köksal
(16.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

16 Mar 2010, 10:09

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İş Kazası Geçirerek Çalışma Kaybına Uğradım, Haklarım Nelerdir?

Soru: 1970 doğ. 1987'de başlayan SSK sigortalılığımda 5 bin 230 günüm bulunuyor. Şubat 2010 ayında iş kazası geçirerek sağ kolumu omzumdan kaybettim, baş ve burnumdan yaralandım. İşyerim iş kazasını ilgili yerlere bildirdi. Malûllük aylığı için müracaat ettim ama henüz sonuçlanmadı. En son bin 750 TL aylık alıyordum. Bu konudaki haklarım nelerdir? Cesur BOYLUĞ/GAZİANTEP

Cevap: İş kazası sonucu en az yüzde 10 meslekte kazanma gücü kaybının oluştuğu hem yetkili hastane hem de SGK Sağlık Kurulu'nca tespit edilirse SGK'dan "Sürekli İşgöremezlik Gelirine" hak kazanacaksınız. Bunun dışında malûllük aylığı talebiniz sonucunda eğer çalışma gücü kaybınız en az yüzde 60 olarak saptanır ve SGK sağlık kurulunca da onaylanırsa malûllük aylığına hak kazanırsınız. Eğer çalışma gücü kaybı yüzde 60'ın altında saptanırsa da tedirgin olmayın. Aynı veya başka bir işyerinde yeniden çalışmaya başladığınızda işvereniniz aracılığıyla vergi dairesine gidip "Sakatlık vergi indirim hakkı" başvurusu yapın. Onlar sizi bir hastaneye sevk edecek. Hastaneden alacağınız rapor en az %40 olsa bile bu rapor Maliye Merkez Sağlık Kurulunda onaylanırsa sakatlık vergi indirim hakkınız olacak. Bu hakkı kullanarak bir ay bile ücret tahakkuk ettiğinde özürlülükten emeklilik hakkı (Malûlen değil) kazanacaksınız. Çünkü hem malûllük aylığı hem de özürlü statüden emeklilik için yeterince gün ve sigortalılık süreniz var. Sürekli işgöremezlik geliri ve özürlülükten bağlanacak emekli aylığından (Ya da malûllük aylığından) hangisi çoksa onun tamamını az olanın yarısını ömür boyu alacaksınız. Bunlar vefatınız halinde varsa eş ve çocuklarınıza kalacak. Son işyerinizde kaç yıl çalışmışsanız her bir yıl başına en az bin 750 TL üzerinden kıdem tazminatı alabilirsiniz. Kullanmadığınız yıllık izin haklarınız varsa onların da bedelini isteyebilirsiniz.

Soru: 1964 doğumlu babamı 15.07.2009'da kaybettik. 850 gün SSK'lı çalışması olan babamın vefat ettiğinde 5 yıllık da primi ödenmemiş Tarım Bağ-Kur sigortalılığı vardı. Anneme nasıl aylık bağlatabiliriz? Tuncay ÖZDEMİR

Cevap: Babanızın ölmeden önce en son tabi olduğu kurum SSK ise aylık bağlatma başvurusunu SSK, en son tabi olduğu kurum Bağ-Kur ise aylığı başvurunuzu Bağ-Kur'a yapmanız gerekiyor. Her iki durumda da Bağ-Kur borcunun ödenmiş olması aranacaktır.

Soru: 1959 doğ. 19.12.2000 senesinde başlayan şirket ortaklığımdan dolayı Bağ-Kur sigortalısı oldum ve halen devam ediyor. Ne zaman ve hangi kurumdan emekli olabilirim? Zeynep HOCAOĞLU

Cevap: Çalışma yaşamına 08.09.1999–30.04.2008 arasında başladığınızdan Bağ-Kur sigortalılığınızı en azından 19.12.2015'e kadar sürdürürseniz 60 yaşını dolduracağınız 2019'da emekli olabilirsiniz.

Soru: 01.10.1964 doğ. Askerden geldikten sonra 01.06.1986'da sigortalı olarak işe başladım. 18 aylık askerlik borçlanmamı ödedim. 6 bin 500 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Ferhat SARI

Cevap: Askerlik borçlanmasıyla 01.12.1984'e çekilen sigortalılık başlangıcınızla SSK'dan emeklilik bakımından 48 yaşına tabi olup, 25 yıl ve 5 bin 225 gün koşullarını tamamlamış bulunduğunuzdan 01.10.2012'de emekli olabilirsiniz.

Sözcü/Şevket Tezel
(16.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

17 Mar 2010, 10:36

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Bağ-Kur'la çakışan SSK günleriniz sayılmaz

Soru: 5 Mart 1963 doğumluyum. Almanya’da 15 Kasım 1979-12 Aralık 1980 arasında çalıştım. 1983-1984’te 18 ay askerlik yaptım. 1986’da 60 gün SSK primim var. 29 Aralık 1989’da Bağ-Kur sigortalısı oldum.
Halen prim yatırmaktayım. Ne zaman emekli olurum? Bir de 1991’de 10 gün adıma sigorta primi yatırılmış. Bağ-Kur’la çakışıyor. Bir sorun olur mu? F.K.

Cevap: Bağ-Kur’da devam ederseniz Almanya çalışma süreleriniz ve askerlik sürenizi borçlanmanız halinde emekli olmak için, 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz.
2 Nisan 2012’ye kadar ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 5 Mart 2013’te emekli olabilirsiniz.
Bağ-Kur’la çakışan 10 gün SSK prim ödemeniz kabul edilmez. Ayrıca, Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, SSK’lı bir işe girerek 1260 gün prim öderseniz SSK’dan emekli olabilirsiniz. (1 Nisan 2010’da sigortalı çalışmaya başlayıp ara vermeden prim öderseniz Ekim 2013’te) bu seçenekte askerlik ve yurtdışı borçlanması yapmanıza da gerek yok.

Ekrem Sarısu / Posta

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

18 Mar 2010, 10:42

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

18 ay askerlik için ödenecek borçlanma bedeli 4199 liradır

Soru: 18 Kasım 1997’den beri SSK’lıyım. 3900 gün prim ödedim. 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yapsam, ne kadar ödeme yapmam lazım? Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Doğum tarihiniz ve askerlik yaptığınız tarihi belirtmemişsiniz. Şayet sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yapmışsanız, borçlanma yapmanız halinde başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz.
Borçlanmadan sonra 1385 gün daha prim ödeyerek, 3900 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 18 Mart 2021’de 56 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz.
Doldurmuyorsanız 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 18 ay askerlik borçlanması için 4199 lira ödemeniz gerekir. (30 Haziran 2009’a kadar borçlanırsanız).

EKREM SARISU / Posta

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

19 Mar 2010, 10:51

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Yurt dışı borçlanması için iki kere düşünün!

> A.A. / İSTANBUL

1965 doğumluyum, 1987 SSK girişliyim, 2004’ten beri Tarım Bağ-Kur’a devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca 1992’de Azerbaycan’da 3 yıllık çalışmışlığım var.

CEVAP: Bağ-Kur ve SSK ile birlikte toplam 6 yıl 6 ay hizmetiniz var. 18 yıl 6 ay daha prim öderseniz 60 yaş ve 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz.
Diğer yandan Sigorta’ya geçip, Bağ-Kur’dan sonra Sigorta’ya 3.5 yıl prim öderseniz 25 yıl, 50 yaş ve 5375 günle SSK’dan emekli olursunuz.
Askerliğiniz 20.05.1987 tarihinden önce ise sadece 7 ayını borçlanırsanız, 49 yaşınızın dolduğu 01.02.2014 tarihinden sonra 5300 günle SSK’dan emekli olabilirsiniz.
Azerbaycan’da geçen hizmetinizi belgeleyerek borçlanabilirsiniz. Bu toplam priminize eklenir.
Askerliğin de yurt dışı borçlanmanın da asgari bir aylık ödemesi 233,28 TL olup, askerlik borçlanmasını tebliğ tarihinden itibaren 1 ay çerisinde, yurt dışı borçlanmasını 3 ay içerisinde ödemek gerekiyor.

ÇALIŞIRSANIZ EMEKLİ MAAŞINIZ KESİLİR
Önemli bir uyarı; yurt dışı borçlanması ile emekli olanlar, Sosyal Güvenlik Primine tabi çalışamazlar ve şirket kuramazlar. İster 2008 Ekim ayı başından önce ister sonra, 3201 sayılı Kanuna göre aylık bağlanan ya da bağlanacak olanların bu tarihten sonra 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde emeklilik maaşları, çalışmanın başladığı tarih itibarıyla kesilir.

Lütfi Köksal / Türkiye

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

20 Mar 2010, 10:10

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Evlenen kadın 1 yıl içinde işten ayrılsa tazminat alır

İsmi Mahfuz
Eşim özel bir şirkette 15.02.2007 tarihinden beri Sigortalı olarak çalışıyor. Biz 02.08.2009 tarihinde evlendik ve eşim şu an 6 aylık hamile. Ancak ben artık çalışmasını istemiyorum. Eşimin tazminat alarak işten ayrılması ve işsizlik maaşı alması için ne yapması gerekiyor? Bu konuda bana mail atarak yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP: Kıymetli okuyucumuz, e-mail’le cevap veremiyoruz!
1475 sayılı Kanunun 14. maddesinin 5. fıkrası gereği kadın sigortalı, evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi isteğiyle işi bırakırsa, işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında Kıdem Tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Buna göre eşiniz işi bırakırsa kıdem tazminatını alır. Ancak evlilikten dolayı kendi isteği ile işten ayrılacağı için işsizlik maaşı alamaz. Kendi isteği değil de işveren işten çıkarıp tazminatını verse, işsizlik maaşı alabilir.

Türkiye/Lütfi Köksal
(20.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

20 Mar 2010, 10:14

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

İsteğe Bağlı Prim Borçları En Geç Ne Zamana Kadar Ödenebilir?

Soru: İsteğe bağlı prim borçları en geç ne zamana kadar ödenebilir? Ertan ÖNCEL/İZMİR

Cevap: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği gereğince isteğe bağlı sigorta priminin en geç takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor idiyse de SGK'nın 2009/5 sayılı Genelgesi uyarınca ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler, hizmet olarak değerlendirilmez. Yani örneğin 01.01.2009 tarihinde isteğe sigortalılığı başlayan sigortalı 2009 yılı Nisan ayı primini 2010 yılı Mart ayı sonuna kadar ödemediği takdirde artık 2009 yılı Nisan ayı hizmet süresi olarak değerlendirilmeyecektir.

Soru: 3 bin 184 günlük SSK'lılığından sonra 2004-2009 arasında 5 yıl 3 ay Bağ-Kur'luluğu olan ağabeyim 21.01.2010'da vefat etti. Bağ-Kur'a hiç ödemesi bulunmayan ağabeyimden dolayı yengem ve yeğenlerime nasıl dul-yetim aylığı bağlatabiliriz? Erkan AKTÜRK

Cevap: Ölüm durumunda son prim ödenen kurumdan emekli olunacağından aylık bağlayacak olan kurum Bağ-Kur'dur. Bağ-Kur borcunu ödemezseniz aylık bağlamaz. Bunun diğer çaresi ise yalnızca SSK hizmetleri de aylık bağlanmasına yeterli olduğundan mahkeme yoluyla Bağ-Kur hizmeti birleştirmeden SSK'dan aylık bağlatma yoluna gitmenizdir.

Soru: 05.05.1954 doğ. 20.05.1977'de başladığım SSK sigortalılığında 1986'ya kadar 450 gün prim dedikten sonra yurtdışına çıktım. 1994'te yurda dönüp 2007'ye kadar Bağ-Kur'lu oldum ve 13 yıl 8 ay Bağ-Kur'luluğum devam etti. 04.03.2008'den beri SSK sigortalısı olduğuma göre ne zaman emekli olabilirim? A.Haydar DEVECİOĞLU

Cevap: Eğer çalışmayı şimdi bırakırsanız 05.05.2012'de Bağ-Kur'dan yaştan emekli olabilirsiniz. 04.03.2008'de başlayan SSK sigortalılığınıza aralıksız olarak 04.09.2011'e kadar devam ederseniz bu sürenin sonunda SSK'dan emekli olabilirsiniz.

Sözcü/Şevket Tezel
(20.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

20 Mar 2010, 10:18

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Emekli olmak için Bağ-Kur prim borcunuzu da ödemeniz gerekiyor

Soru: 24 Ocak 1960 doğumluyum. 1983’de SSK başlangıcım var. 1989’da işten ayrıldım. SSK’ya 2450 gün prim ödedim. Sonra 1999-2004 arasında Bağ-Kur’um var. 4 sene 6 ay boyunca hiç prim ödemedim. Toplamda 26.000 üzeri borcum var. 2007-2010 arasında yani, üç senedir de SSK’lı olarak çalışıyorum. Bu Bağ-Kur borcumu hangi şartlarla ödeyip, SSK’dan ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Hikmet SÜSLÜ

Cevap: 6 ay daha çalışarak prim ödeyip, 2007’den itibaren SSK’ya 1260 gün prim ödemiş duruma geçtiğinizde, SSK’dan emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 6 ay daha prim ödeyerek, 2007’den itibaren SSK’ya prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (ara vermeden prim ödemeniz şartıyla Ekim 2010’da). Ancak belirttiğimiz tarihte emekli olmak için, bu tarihe kadar Bağ-Kur prim borcunuzu ödemeniz gerekiyor.

Prim yeterli 48 yaşın dolmasını beklemeniz gerekiyor

Soru: 30 Ekim 1963 doğumluyum. 1 Ekim 1985 tarihinde işe girdim. 1 Kasım 1983 tarihinde askere gittim. 1 Mayıs 1985 tarihinde askerden geldim. 540 gün (18 ay) askerlik süremi borçlandım ve bedelini ödedim. Şu anda 8.805 gün prim ödemem bulunmaktadır. Emekli olacağım günü bildirmenizi rica ederim. Kemal MERCAN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerlik sürenizi borçlanmanız, başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olabilmek için 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 30 Ekim 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlıya aylık 233.28 TL az prim ödenemiyor

Soru: 11 Temmuz 1973 doğumluyum. 1999 yılında 20 gün SSK’lı olarak çalıştım. 17 Temmuz 2000 - 17 Ocak 2006 yılları arasında devlet memuru olarak görev yaptım (Emekli Sandığı’na tabi olarak). Şu an işsizim. İsteğe bağlı olarak sigortalı olsam, aylık ne kadar prim öderim? Ve ne zaman emekli olabilirim? Sadece sağlık hizmetlerinden faydalansam ne kadar prim öderim? Ve ne zamana kadar ödemem gerekir? Sadece sağlık sigortası kapsamında çalışan kadar sağlık hizmetim karşılanır mı? Sağlık durumum iyi değil. Çalıştığım süreler malulen emekli olmaya yeterli mi? Pirim ödediğimde ne zaman malulen emekli olabilirim? Cihangir KANIÇOK

Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olursanız her ay en az 233.28 TL prim ödemeniz gerekiyor. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (eski adıyla Bağ-Kur’a) sayılıyor. Sigortalılığınızı isteğe bağlı prim ödeyerek devam ettirirseniz, prim ödemelerinizi 15 tam yıla (5400 güne) tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 11 Temmuz 2031 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sağlık sigortasına ödenecek prim tutarı, aile içinde kişi başına düşen aylık gelir durumuna göre değişiyor. Gelir tespiti istemeniz halinde bulunduğunuz yerdeki kaymakamlıkça yapılacak tespite göre, aile içinde kişi başına düşen aylık geliriniz 243 TL den az ise prim ödemeden, 243-729 TL arasında ise aylık 29.16 TL, 729 TL ile 1.458 TL arasında ise 87.48 TL, 1.458 TL ve daha yüksekse 174.96 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz. Gelir tespiti yaptırmadan sağlık yardımı almak isterseniz aylık 174.96 TL prim ödemeniz gerekiyor. Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, en az 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı gerekiyor. Prim ödemeniz yeterli olup, 10 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte, yüzde 60 işgücü kaybı raporu alabilirseniz malulen emekli olabilirsiniz.

Eşiniz doğum borçlanması yapabilir

Soru: Doğum borçlanması hakkında değişik gazetelerin köşe yazarları, çok farklı ve olumsuz yorumlar yapıyorlar. Bizim gibi insanların kafası iyice karışıyor. Konu hakkında bizi aydınlatırsanız çok mutlu oluruz. Eşim 1 Mart 1985’te işe girip 31 Mayıs 1987 tarihinde işten ayrıldı. 28 Ocak 1988 tarihinde bir çocuk dünyaya getirdi. 1 Kasım 2001’den 31 Mart 2009’a kadar isteğe bağlı prim ödedi. 1 Nisan 2009 itibarıyla SSK’lı bir işe girip çalışmaya başladı. Halen de çalışmaya devam ediyor. Sizden öğrenmek istediğimiz eşim doğum borçlanması yapabilir mi? Hüseyin UÇAR

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması için sigortaya tescil, işten ayrılma tarihinden itibaren 300 gün içinde doğum yapma, doğum sonrası 2 yıl (720 gün) süresince çalışmama, doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi şartlarını arıyor. Eşiniz işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yaptığından doğum borçlanması yapma hakkı var. Doğum borçlanması talebinde bulunup, hesaplanan borçlanma bedelini tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödemesi şartıyla, doğum sonrası sigortalı olarak çalışmadığı sürenin 720 günü, sigortalılık süresi olarak doğum borçlanması yaparak kazanabilir.

Askerliğinizin 525 gününü borçlanırsanız bir yıl erken emekli olursunuz

Soru: 17 Temmuz 1964 doğumluyum. SSK başlangıcım 7 Mayıs 1991’dir. Halen çalışmaktayım. Şu an 6190 gün prim ödemem var. Askerliğimi sigortalı olmadan önce yaptım. Askerliğimin ne kadarını borçlanırsam emekliliğim için avantajlı olur? Ve ne zaman emekli olabilirim? Ünal DUMAN

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 52 yaşınızı dolduracağınız 17 Temmuz 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınızdan, askerlik sürenizin 525 günü borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaşı şartlarına tabi olur ve 51 yaşınızı dolduracağınız 17 Temmuz 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Posta/Ekrem Sarısu
(20.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

22 Mar 2010, 10:00

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

55 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 1976 doğumluyum. 15 Mart 1995’te SSK’lı oldum. Kaç yaşında emekli olurum? Hakan CÖMERT

Cevap: 25 yıl sigorta süresi, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 5750 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 2031’de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Anneniz geriye dönük toplu aylık alamaz

Soru: Babam 18 Aralık 2004’te vefat etti. Babamın 335 gün primi çıktı. SSK’dan, babamın askerliğini borçlandığımız takdirde 900 gün primini tamamlamak şartıyla annemin emekli olabileceği bildirildi. Biz de babamın askerliğini borçlandık ve anneme Mayıs 2007’de aylık bağlattık. 1- Babam Aralık 2004’te vefat ettiğinden dolayı, annemin geriye dönük (yaklaşık 25 ay) toplu para alması mümkün mü? Geriye dönük aylıkların tamamını alabilir mi? (Bunun için ölçüt ölüm tarihi mi? Yoksa sigortaya başvuru tarihi mi?) 2- Eğer böyle bir hakkı varsa ne gibi evraklarla, nereye başvurması gerekir? Mehmet KIRCA/Konya

Cevap: Babanızın ölüm tarihi itibarıyla hak sahiplerine aylık bağlanmasına yeter sayıda prim ödemesi olmadığından, annenize ölüm tarihinden itibaren aylık bağlanmaz. Anneniz, babanızın askerlik süresini borçlanma bedelini ödediği tarihi takip eden ay başından itibaren aylığı bağlanmasına hak kazanıyor. Hak ettiği tarihten itibaren de aylığı bağlanmış. Anneniz geriye dönük olarak ölüm tarihinden aylık bağlanan tarih arasındaki süre için aylık alamaz.

Limitet şirket ortaklık devrinde Bağ-Kur, kurul karar verdiği anda sonlanır

Soru: 3 Nisan 2000’de limitet şirket hissemin tamamını, noterden üçüncü bir kişiye devrettim. 28 Nisan 2004’te ticaret sicil memurluğuna müracaat ettim. Bu tarihte ticaret gazetesinde tescil ve ilan oldu. Ticaret sicilinden kaydımı sildirdim. Bağ-Kur’umun (2000 yılındaki) noterden devrettiğim tarihte mi, yoksa tescil ilan tarihi olan 28 Nisan 2004’te mi sonlanması gerekir? Zeki BOZOĞLU

Cevap: 1 Ekim 2008’den önce limitet şirket oraklığından dolayı, Bağ-Kur’u sonlandırmak için, hisse devrine ilişkin prosedürün tamamlanması gerekiyor. Limitet şirket hisse devri, ortaklar kurulunun izniyle noter satış senediyle yapılıyor. Noter satış senedi, şirketteki ortaklar pay defterine kaydettikten sonra ticaret sicil gazetesinde ilan ve ticaret siciline tescil ile hüküm ifade ediyor. Limitet şirket ortaklık hissesi devrinizde prosedürü 24 Nisan 2004’te tamamlamış olduğunuzdan, Bağ-Kur’unuzun bu tarihte sonlandırılması gerekir. 1 Ekim 2008’den itibaren limitet şirket ortaklık hissesinin tamamını devreden ortağın sigortalılığı, hisse devri yapılmasına ortaklar kurulunca karar verildiği tarihten itibaren sona ermektedir.

15 yıllık süreyi dolduracağınız 2014’te emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1956 doğumluyum. 1 Mart 1999’da SSK’lı oldum. 3785 gün primim var. Emekli olabilmem için hangi şartlara tabiyim? Ne zaman emekli olabilirim? Meliha

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2014’te emekli olabilirsiniz.

3600 günle 58 yaşı beklemeniz gerek

Soru: 1 Mayıs 1965 doğumluyum. 20 Nisan 1988 ile 15 Aralık 1993 arasında memur olarak görev yapmaktayken, istifa ederek ayrıldım. 1 Mayıs 1997’de SSK’lı oldum. 8 Ekim 2004’e kadar farklı işyerlerinde SSK’lı olarak çeşitli görevlerde bulundum. 20 Ekim 2005- 15 Nisan 2006 arasında yine memur olarak görev yaptım. Şu anda herhangi bir kuruluşta görevli değilim. SSK’lı olarak 3600 günle emekli olabilmem için, bundan sonra ne kadar süre daha hizmette bulunmam veya prim ödemem gerekiyor? Neşe DÜNDAR

Cevap: Sizin gibi 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanlar, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli oluyor. SSK’lı olduğunuz 1 Mayıs 1997’den itibaren SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz varsa (yoksa sigortalı bir işte çalışarak prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız şartıyla), SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemeniz şartıyla, 1 Mayıs 2023’te SSK’dan emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 20 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 45 yaş şartlarına tabi olarak, prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Posta/Ekrem Sarısu
(22.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

22 Mar 2010, 10:03

Moderatör
Moderatör
Kullanıcı avatarı

Çalışanın Genel Sağlık Sigortasına İlişkin Merak Edilen Sorular

Soru: Bir çalışan SSK’lı olarak bir işe girdiğinde genel sağlık sigortası için ayrıca prim ödüyor mu? Prim gününü doldurduktan sonra emeklilik için yaşı beklerken sağlıktan faydalanma nasıl olacak? Yaşı beklerken asgari ücretten çalışmak emekli maaşına etki eder mi? Emekli maaşının yüksek olması için ne gerekli? Emekli olduktan sonra sağlık için prim ödemesi var mı? Hasan C.

Cevap: Bir iş sözleşmesine dayalı olarak bir veya birkaç işveren direktifi altında çalışanlar 4/a (SSK) sigortalılardır. Bu sigortalıların ücretlerinden yüzde 9 malûllük yaşlılık ve ölüm sigortası primi kesilirken yüzde 5 de GSS primi kesilir. Yani oran olarak 01.10.2008’den önceki gibi yine yüzde 14 oranında prim kesiliyor. Prim gününü doldurduktan sonra emeklilik için yaşı beklemek gerekiyorsa bu sürede GSS’den yararlanmak amacıyla sadece GSS primi ödenebiliyor. Bu da kişinin içinde bulunduğu aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının düzeyine göre (Aylık asgari ücretin 1/3’ünden bir aylık asgari ücret tutarına kadar ise) 29,16 TL; (Bir asgari ücret ile iki asgari ücret tutarı arasında ise) 87,48 TL veya (İki asgari ücret tutarından yüksek ise) 174,96 TL arasında değişebiliyor. Yaşı beklerken asgari ücretten çalışmak aylığı düşürücü etki yapar. Emekli aylığının yüksek olması için önemli olan öncelikle prime esas kazanç matrahlarının yüksek olması, sonra da prim ödeme gün sayısının fazlalığıdır. SSK’lılıktan emekli olduktan sonra sağlık primi ödemeniz gerekmez.

Soru: 17.05.1967 doğ. 1983’te 34 gün; 1993-94’te 260 gün SSK’lı olarak; 1985-86’da 379 gün Bağ-Kur’lu olarak çalıştım. 07.02.1994’ten bu yana öğretim üyesi E.S. iştirakçisiyim. Yedeksubaylığımı da 1995-97’de yaptım. Emeklilik durumumu değerlendirebilir misiniz? Doç.Dr.Kemal YILDIRIM/ANKARA

Cevap: 23.05.2002’deki hizmet durumunuza göre E.S.’dan emeklilik bakımından 53 yaşa tabi bulunuyorsunuz. Şubat 2017’ye kadar görevinize devam ederseniz 25 yılı tamamlamış olacağınızdan 53 yaşını dolduracağınız 17.05.2020’de E.S.’dan emekli olabilirsiniz. Şubat 2017’den 17.05.2020’ye kadarki 3 yıl 3 aylık sürede özel sektörde çalışsanız da E.S.’dan emekliliğinize bir zarar gelmez.

Soru: 01.01.1964 doğ. 01.12.1981'de başladığım SSK sigortalılığında 3 bin 585 günüm bulunuyor. 15.01.1988-1995 arasında çalışmadım. 23.03.1989 doğumlu çocuğumdan dolayı doğum borçlanması yapabilir miyim? Sadeli ZENGİN

Cevap: 5 bin günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilirsiniz. 3 bin 600 günü tamamladıktan sonra artık prim ödemezseniz de 58 yaşını dolduracağınız 01.01.2022'de yaştan emekli olabilirsiniz. İşten ayrıldıktan itibaren 300 gün geçtikten sonra doğum yaptığınız gerekçesiyle SGK'ya göre doğum borçlanması yapamazsınız, ancak mahkeme yoluyla yapmanız mümkündür.

Sözcü/Şevket Tezel
(22.03.2010)

ResimResim

BaÅŸa Dön Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 697 mesaj ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 47  Sonraki Facebook'ta Paylaş

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: i.altun, Yahoo [Bot] ve 26 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Geçiş yap: